Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η ιστορία της χιονοδρομίας

Η χιονοδρομία (skiing) είναι από τις πιο δημοφιλείς ορεινές δραστηριότητες και ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο.2009_03_11_2497_utah-peaks-heli-ski-casey
Πατρίδα της χιονοδρομίας είναι η Σκανδιναβία. Οι πρόδρομοι των σημερινών σκι ήταν πλατιά και χοντρά ξύλινα χιονοπέδιλα που ανακαλύφθηκαν στη Σουηδία και τη Φινλανδία, ενώ στη Νορβηγία βρέθηκε εγχάρακτη παράσταση χιονοδρόμων που χρονολογείται τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν. Χιονοδρομικές δραστηριότητες αναφέρονται και από τους Βίκινγκς του 10ου & 11ου αιώνα και στους Λάπωνες που συνήθιζαν να κυνηγούν χρησιμοποιώντας χιονοπέδιλα.
Οι στρατιωτικές χρήσεις των σκι
Η αρχική χρήση των σκι ήταν ως μέσα μεταφοράς στις σκανδιναβικές χώρες, όμως χρησιμοποιήθηκαν αρκετά και για στρατιωτικούς σκοπούς καθώς προσέφεραν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Το 1200 στη μάχη του Όσλο, Νορβηγοί στρατιώτες πραγματοποίησαν αναγνωριστικές αποστολές, ενώ στρατιωτικές μονάδες χιονοδρόμων εμφανίστηκαν και στη Σουηδία το 1452. Από τον 15ο ως τον 17ο αιώνα χιονοδρόμοι χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις τόσο στις σκανδιναβικές χώρες όσο και στην Πολωνία, τη Ρωσία και Φινλανδία.
Το Τάγμα χιονοδρόμων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα όταν το 1940 ήρθαν τα δεινά του πολέμου, ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου (που έπεσε ηρωικά πολεμώντας μόνος τους Γερμανούς και αρνούμενος να παραδοθεί), πρωταθλητής στο σκι αντοχής και αντιπρόεδρος του ΕΟΣ (Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου) ιδρύει το τάγμα χιονοδρόμων με διοικητή τον ίδιο. Μετά από εκπαίδευση στο Μέτσοβο οι χιονοδρόμοι προωθούνται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων ως ορεινοί καταδρομείς, ανιχνευτές και αγγελιοφόροι και συμβάλλουν σημαντικά στην έκβαση των μαχών.
Οι πρώτοι αγώνες σκι
Ένας από τους πρώτους αγώνες σκι ήταν ο ανώμαλος δρόμος του Τρόμσε της Νορβηγίας το 1843. Οι πρώτοι μεγάλοι αγώνες άλματος πραγματοποιήθηκαν στο Όσλο το 1879, παρουσία του Νορβηγού Βασιλιά και 10.000 θεατών.
Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία του Σκι (Federation Internationale de Ski, FIS) και η χιονοδρομία έγινε Ολυμπιακό άθλημα. Πρώτος νικητής στους αγώνες του Chamonix o Νορβηγός Thorleif Haug με τρία μετάλλια.H FIS διοργάνωσε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1925, στο οποίο συμμετείχαν μόνο άνδρες αθλητές ενώ από το 1931 κι έπειτα έγιναν δεκτές και οι γυναίκες.
Από το σκι ανώμαλου δρόμου στο αλπικό
Το μεγάλο άλμα για τη μετεξέλιξη του σκι και τη δημοτικότητα που θα γνώριζε στα μέσα του 20ου αιώνα έγινε το 1896 από τον πατέρα του αλπικού σκι τον Αυστριακό Matthias Zdarsky που ανακάλυψε τη στροφή snowplough και μίκρυνε το μήκος των Νορβηγικών σκι σε 1,80. Επίσης, στερέωσε τη φτέρνα πάνω στο πέδιλο, βάζοντας κουμπώματα στην πίσω μεριά της δέστρας. Σαν αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών ήταν η δυνατότητα κατάβασης πιο απότομων πλαγιών των Άλπεων.images
Από το 1925 και μετά το σκι κερδίζει δημοτικότητα και εξελίσσεται συνεχώς σε επίπεδο τεχνικής και εξοπλισμού. Το 1932 ο Ελβετός Gerhard Mueller εγκαθιστά το πρώτο συρόμενο σκι λίφτ, χρησιμοποιώντας ένα σχοινί και μια μηχανή μοτοσυκλέτας. Στις ΗΠΑ o Jim Curran ανακαλύπτει το λίφτ με καρέκλα.
Το 1936 τα αγωνίσματα της κατάβασης και του σλάλομ περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς αγώνες του Garmisch Partenkirchen. Στην κατάβαση κερδίζει ο Νορβηγός Birger Ruud και στο σλάλομ ο Γερμανός Franz Pfnuer.
To 1937 o Γάλλος Emile Allais κερδίζει τους αγώνες της FIS χρησιμοποιώντας τεχνική παράλληλου σκι. Δύο σχολές τεχνικής εμφανίζονται: η Αυστριακή σχολή με τη στροφή stem εναντιώνεται στη γαλλική σχολή με την παράλληλη στροφή.
Το 1939 ο Hannes Schneider φτάνει στις ΗΠΑ και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της σχολής σκι στο Mt. Cranmore, μεταφέροντας εκεί την Αυστριακή τεχνική. Η έκφραση «λύγισε τα γόνατα» γίνεται κλισέ της εκπαίδευσης στο σκι. Την ίδια χρονιά ο Hjalmar Hvam ανακαλύπτει τις δέστρες με απελευθέρωση της μπότας.
Το 1950 ο μηχανικός αεροσκαφών Howard Head κατασκευάζει πέδιλα του σκι από συνδυασμό ξύλου, πλαστικού και επίστρωση αλουμινίου χωρίς τα υλικά να διαχωρίζονται.
Το 1973 τα πρώτα σνόουμπορντ κατασκευάζονται στην Αμερική από τον Jake Burton και τον Sims.

ski-parnassos12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου